مزاج خوراکی ها

طبع | طبع نوع مزاج | مصلح |
آلبالو | سرد و خشک | عسل |
الو و آلوچه | سرد و تر | عناب، گلنگبین، کندر، عسل، زنیان، زیره، روغن زیتون |
اناناس | گرم و تر | آب انار، آب لیمو، عسل |
آویشن | گرم و خشک | سرکه، انگور |
آهو (گوشت) | گرم و خشک | سماق، گشنیز، مرزه، پختن با روغن بادام یا روغن کنجد، سکنجبین |
اردک (گوشت) | گرم و خشک | پختن با رکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین، سکنجبین |
ارده | گرم و تر | سرکه، عسل |
ارزن | سرد و خشک | عسل |
ازگیل | سرد و خشک | انیسون، عسل، عود هندی |
اسپند | گرم و خشک | میوه های ترش، سکنجبین |
اسطوخدوس | گرم و خشک | سکنجبین |
اسفرزه | سرد و تر | عسل، سکنجبین عنصلی |
اسفناج | سرد و تر | پختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین، فلفل |
افتیمون | گرم و خشک | زعفران، کتیرا، روغن بادام، صمغ عربی |
انار شرین | سرد و تر | زنجبیل پرورده ، انار ترش |
انار ترش | سرد و خشک | عسل |
انبه | گرم و خشک | زنجبیل، نمک، مویز، شربت زرشک، روغن زیتون |
انجیر تازه | گرم و تر | سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ |
انجیر خشک | گرم و تر | گردو، آویشن، انیسون، بادام |
انگور | گرم وتر | تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین |
انیسون | گرم و خشک | رازیانه، سکنجبین |
بادام هندی | گرم و خشک | مصطکی، عسل، رب ترش |
بادام درختی شیرین | گرم و تر | مصطکی، عسل، رب ترش |
بادام درختی تلخ | گرم و خشک | عسل، خشخاش، بادام شیرین |
بادام زمینی | گرم و تر | مصطکی، عسل |
بادام کوهی | گرم و خشک | مصطکی، عسل |
بادرنجبویه | گرم و خشک | مصغ عربی، ندر |
بادمجان | گرم و خشک | پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه زیره، گلپر، انار و دانه انار |
بارهنگ | سرد و خشک | عسل، مصطکی |
باقلا تازه | سرد و تر | عسل، پوست کندن، جوشاندن در آب و ریختن اب آن پس از پختن ، روغن بادام ، پونه، مرزه، فلفل داچین، آویشن، زیره، گلپر |
باقلا خشک | سردو خشک | |
بالنگ | سرد و خشک | عسل، بنفشه، شرب انجیر، شربت خشخاش |
بالنگو | گرم و تر | عسل |
بامیه | سرد و تر | ادویه های گرم |
برگ بو | گرم و خشک | کتیرا |
برگ چغندر | گرم و خشک | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ |
برنج | طبع سرد و خشک | خیساندن در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه ، شوید |
بز (گوشت) | طبع سرد و خشک | نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره ،میخک، بادم، نارگیل، خرما |
بَزرَک | طبع گرم و خشک | گشنیز، سکنجبین، عسل |
بلدرچین (گوشت) | طبع گرم و خشک | روغن کنجد، روغن بادام، آب انار، روغن زیتون |
بلوط خوراکی | طبع سرد و خشک | سکنجبین ، عسل |
بولقمون (گوشت) | طبع گرم و تر | گشنیز، سماق |
به | طبع گرم و خشک | عسل، انیسون، مربا نمودن آن با عسل |
به دانه | طبع سرد و تر | رازیانه، عسل |
پاچه | طبع گرم و تر | گلپر سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین |
پرتقال | طبع سرد و تر | عسل، گلنگبین |
پسته | طبع گرم و خشک | زردآلو، انار ترش، سرکه، سکنجبین، آلو |
پسته کوهی (بنه) | طبع گرم و تر | گلاب، رب، ریواس، سکنجبین، رب ترش |
پنیر تازه | طبع سرد و تر | مغز گردو، آویشن، عسل ، نعناع خشک سبزی های معطر |
پنیر کهنه | طبع گرم و خشک | مغز گردو، آویشن عسل نعناع خشک، سبزی های معطر |
پونه | طبع گرم و خشک | آدر بلوط، رب مورد، سرکه، کتیرا |
پیاز | طبع گرم و خشک | شستن آن با آب و نمک،سرکه آب انار، کاسنی |
پیازچه | طبع گرم و خشک | شستن آن با آب و نمک، سرکه آب انار ، کاسنی |
تخم آفتاب گردان | طبع گرم و خشک | آبغوره، آب انار، سرکه |
تخم خربزه | طبع گرم و تر | بنفشه، عسل |
تخم طالبی | طبع گرم و تر | بنفشه، عسل |
تخم کافشه | گرم و خشک | انیسون، شیرینی های طبیعی |
تخم کدو | سرد و تر | عسل، گلنگبین |
تخم ماهی | گرم و خشک | زنجبیل، سکنجبین |
تخم مرغ | زرده تخم مرغ گرم و سفیده آن سرد است | ادویه گرم، نمک |
تخم هندوانه | سرد و تر | عسل، گلنگبین |
تربچه | گرم و تر | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
ترخون | گرم و خشک | عسل، کرفس |
ترشک | گرم و خشک | شربت ها، رازیانه، شکرسرخ |
تره | گرم و خشک | گشنیز، کاسنی تازه |
تره تیزک | گرم و خشک | کاسنی، خرفه، سرکه |
تمر هندی | سرد و خشک | کتیرا، خشخاش، عناب، بنفشه ، لعاب به دانه |
تمشک | سرد و خشک | عسل |
توت (اقسام) | گرم و تر | سکنجبین ترش، گوارش کمونی (زیره ای) |
تخم ریحان | طبع گرم و خشک | مرزنجوش |
ترب (انواع ترب) | گرم و تر | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
توت فرنگی | سرد و تر | عسل |
جعفری | گرم و خشک | سویق، بادرنجبویه، ترشی های طبیعی، کاسنی |
جگر سفید | گرم و تر | شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس کباب نمودن، دارچین |
جگر سیاه | گرم و تر | ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه، کباب نمودن |
جو | سردو خشک | رازیانه، شیرینی های طبیعی،انیسون، روغن های گیاهی |
جوی دو سر | گرم و خشک | کتیرا |
چای سبز و سیاه | گرم و خشک | شیر بز، بادیان خطایی، مشک، دارچین، زنجبیل |
چغندر | گرم و خشک | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه |
چلغوز | گرم و خشک | خشخاش، عسل، سکنجبین، میوه های ترش |
خاکشیر | گرم و تر | کتیرا، عسل |
خامه | سرد و تر | عسل |
خربزه | گرم و تر | اب انار ترش سرکه |
خردل | گرم و خشک | روغن بادام، کاسنی، سرکه |
خرفه | سرد و تر | کرفس، نعناع، مصطکی |
خرما | گرم و تر | آب انار، بادام، سکنجبین، خشخاش، گلاب، سرکه، کاهو |
خروس (گوشت) | گرم و خشک | سرکه، ابغوره ، ورغن های گیاهی ، ادویه گرم، سکنجبین |
خشخاش | سرد و خشک | عسل، مصطکی |
خیار بوته ای | سرد و تر | نمک، رازیانه، زنیان، مویز، عسل، زیره، پوست کندن |
خیار چنبر | گرم و تر | مصطکی انیسون |
دارابی | سرد و تر | عسل، گلگبین |
دارچین | گرم و خشک | کتیرا، مصطکی |
دل | گرم و خشک | آویشن، زیره، فلفل، گلپر، خواباندن در روغن کنجد و بعد کباب کردن |
دوغ | سرد و تر | زنیان ،نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون سیاه دانه، پونه |
ذرت | سردو خشک | شیرینی های طبیعی روغن های گیاهی |
رازیانه | گرم و خشک | صندل، سکنجبین |
رزماری | گرم و خشک | سکنجبین |
روغن بادام شیرین | معتدل | مصطکی |
روغن بادام تلخ | گرم و تر | عسل |
روغن زیتون | گرم و خشک | مغز گردو، مغز بادام، سرکه، عسل، شیرینی های طبیعی |
روغن کنجد | گرم و تر | عسل |
ریباس (ریواس) | سرد و خشک | شربت عود، انیسون، عسل |
ریحان | گرم و خشک | نیلوفر |
زالزالک | سردو خشک | انیسون، عسل ، عود هندی |
زبان | گرم و تر | طبخ با سرکه و یا گشنیز خشک زیره، خولنجان،مرزه |
زردآلو | سرد و تر | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون |
زردچوبه | گرم و خشک | آبلیمو، اب بالنگ |
زردک | گرم و تر | انیسون، ادویه گرم |
زرشک | سردو خشک | میخک، شرک سرخ و شیرنی های طبیعی |
زعفران | گرم و خشک | آنیسون، سکنجبین |
زغال اخته | سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
زنجبیل | گرم و خشک | عسل، روغن بادام |
زنیان | گرم و خشک | گشنیز، باقلا |
زیتون | گرم و خشک | مغز گردو، مغز بادام، سرکه ، عسل، شیرینی های طبیعی |
زیره | گرم و خشک | عسل، آویشن، کتیرا |
سار (گوشت) | گرم و تر | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش مزه، دارین، هل |
سرشیر | سرد و تر | عسل |
سرکه | سرد و خشک | شیرینی های طبیعی، روغن بادام شیرین |
سماق | سرد و خشک | انیسون، مصطکی، طبخ با بادمجان |
سمنو | گرم و معتدل | سکنجبین، کاسنی |
سنجد | سرد و خشک | عسل، شکر سرخ |
سیاه دانه | گرم و خشک | در سرکه خیساندن، کتیرا |
سی سنبر (سرسم) | گرم و خشک | کتیرا |
سیب | گرم و تر | دارچین ، گلنگبین، غذاهای لطیف |
سیب زمینی | سرد و تر | دارچین، زنجبیل آویشن شیرازی |
سیب زمینی ترشی | گرم و تر | درچین، عسل سکنجبین، سرکه و خردل، میخک |
سیر | گرم و خشک | پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش |
سیرابی | سردو خشک | گلپر، سرکه ، مرزه، زنجبیل، دارچین |
شاه بلوط | سرد و خشک | سکنجبین ، عسل |
شاه تره | گرم و خشک | کاسنی، هلیله زرد |
شاه توت | سرد و خشک | عسل، اب انار، انار، اطریفل صغیر |
شاه دانه | سرد و خشک | کتیرا، زرشک |
شاهی | گرم و خشک | کاسنی، خرفه، سرکه |
شبدر | گرم و تر | کاسنی |
شتر (گوشت) | گرم و خشک | جوشاندن با روغن زیتون ، پختن با نمک و شوید، فلفل، سرکه، زیره |
شترمرغ (گوشت) | گرم و خشک | سرکه، روغن |
شفتالو | سرد و تر | عسل، مربای زنجبیل |
شقاقل | گرم و تر | عسل |
شکر سرخ یا سفید | گرم و خشک | کاهو، به، بادام، شیر تازه دوشیده، ترشی های طبیعی |
شلغم | گرم و تر | فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ ،خردل، سرکه |
شلیل | سرد و تر | عسل، گلنگبین، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون |
شنبلیله | گرم و خشک | سکنجبین، انیسون، کاسنی، برگ اسفناج، برگ خرفه |
شوید (شبت) | گرم و خشک | آبلیمو، آبغوره، ترشی های طبیعی، سکنجبین ساده |
شیر پاستوریزه | سرد و تر | عسل ، گلاب |
شیر محلی تازه | گرم و تر | عسل ،گلاب |
شیره انگور | گرم و تر | تخم ریحان، خشخاش |
شیره خرما | گرم و خشک | سرکه، بادام درختی، سکنجبین، ترشی های طبیعی |
طالبی | گرم و تر | انار ترش، سرکه |
عدس | سردو خشک | مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، پختن با گوش حیوان جوان، روغن کنجد تازه پونه ، زعفران، روغن گاو |
عسل | گرم و خشک | آب انار ترش، آب لیمو، آب بالنگ، سرکه، گشنیز |
غاز (گوشت) | گرم و خشک | آب انار، زیره، دارچین، فلفل، زنجبیل |
غوره | سردو خشک | گلنگبین، شربت خشخاش، انیسون |
فرنجمشک | گرم و خشک | بنفشه، سکنجبین |
فلفل | گرم و خشک | روغن های گیاهی سرد (برای گرم مزاجان) عسل (برای سرد مزاان) |
فلفل سبز | گرم و خشک | صمغ عربی، صندل، گلاب |
فندق | گرم و خشک | آب عسل، شکر سرخ، شربت به ، سکنجبین |
قارچ خوراکی | سردو تر | خردل پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، اویشن، فلفل زنجبیل، زیره |
قدومه | گرم و تر | زرشک |
قراقروط | سرد و خشک | انواع فلفل، زیره، سیاه دانه |
قرقاول | گرم و خشک | سکنجبین |
قلوه | سرد و خشک | کباب نمودن با روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین، مصطکی، شاه زیره |
قهوه | سرد و خشک | زعفران، گلاب، روغن پسته، زنجبیل |
قیسی | گرم وتر | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی ، زیره |
کاسنی | سرد و تر | شرک سخ، شربت بنفشه، سکنجبین، دارچین، هل |
کاکائو | گرم و خشک | زعفران، روغن پسته ، گلاب |
کاهو | سرد و تر | نعناع، کرفس، زیره، مصطکی، سکنجبین، هلیله |
کباب | گرم و خشک | سماق، گشنیز، فلفل، سکنجبین، اطریفل |
کبک (گوشت) | گرم و خشک | ترشی های طبیعی ، سکنجبین |
کبوتر (گوشت) | گرم و خشک | پختن با آبغوره یا سرکه، کاسنی، کرفس، سماق، شوید، تره، نخود |
کدو (اقسام) | سرد و تر | اب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره |
کرفس | گرم و خشک | انیسون |
کره | گرم و تر | عسل، شکر سرخ، ادویه قابضه |
کشک | سرد و خشک | گلنگبین، سیر، نعناع خشک ، پونه کوهی |
کلم بستانی (اقسام) | گرم و خشک | سکنجبین ، پختن با گوشت حیوان، روغن بادام خردل |
کلم قمری | گرم و خشک | آویشن، پونه، انیسون، دارچین |
کنار | سرد و خشک | سکنجبین، گلنگبین، مصطکی |
کنجد | گرم و تر | عسل |
کنگر آبی | گرم و خشک | عناب |
کنگر فرنگی | گرم و خشک | ادویه گرم سرکه روغن زیتون |
کنگر وحشی | گرم و خشک | سرکه، ترشی |
کیوی | سرد و تر | عسل، گلنگبین |
گاو (گوشت) | گرم و خشک | دارچین، فلفل، زنجبیل، پیاز، سکنجبین، گلپر، سیر، تره تیزک، زیره |
گرپ فرت | سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
گردو | گرم و خشک | انار ترش، سکنجبین، خشخاش، ترشی های طبیعی |
گرمک | گرم و تر | آب انار ترش، سرکه |
گزنه | گرم و خشک | آب میوه های سرد، زعفران |
گشنیز | سرد و خشک | سکنجبین، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک، آب مرغ، دارچین |
گلاب | سردو تر | جلاب |
گلابی | گرم و تر | عسل ،دارچین، هل، رازیانه، مربای زنجبیل، کندر، زیره |
گلپر | گرم و خشک | خیساندن در سرکه، بوئیدن کافور و یا گلاب، رازیانه، تخم خیارین |
گل گاوزبان | گرم و تر | صندل سفید |
گنجشک (گوشت) | گرم و خشک | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترشی، دارچین، هل |
گندم | گرم و تر | سرکه کهنه، شیرینی های طبیعی |
گوجه فرنگی | سرد و تر | روغن زیتون |
گوزن (گوشت) | گرم و خشک | سرکه ، آبغوره، روغن های گیاهی |
گوساله (گوشت) | گرم و تر | گشنیز، سماق، مرزه |
گوسفند (گوشت) | گرم و تر | گشنیز، سماق، مرزه |
گیلاس | گرم و تر | مسهل ها و ملین ها |
لپه | گرم و خشک | کتیرا |
لوبیا سبز | سرد و تر | دارچین، زنجبیل، خردل، زیره ، نمک، روغن زیتون، آویشن، فلفل، طبخ با گوشت حیوان جوان |
لوبیا (اقسام) | گرم و تر | دارچین،زنجبیل، خردل، زیره،نمک روغن زیتون، اویشن،فلفل، پختن با گوشت حیوان جوان |
لیمو شیرین | سرد و تر | عسل، گلنبین |
لیمو عمانی | سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
ماءالشعیر | سرد | گلقند |
مارچوبه | گرم و خشک | عسل، سرکه ، سکنجبین |
ماست | سرد و تر | زنیان ،نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون سیاه دانه، پونه |
ماست چکیده | گرم و تر | مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر |
ماش | سردو خشک | زیره، میخک ، انار ترش سماق، اب ترشک، روغن بادام، تخم کافشه، زنجبیل، دارچین، فلفل ، مصطکی خردل |
ماهی (انواع) | سرد وتر | پختن با دنبه یا کنجد، زنجبیل، اویشن، عسل، گلنگبین ادویه گرم |
مرزه | گرم و خشک | سرکه |
مرغ محلی | گرم و تر | ادویه گرم، سکنجبین |
مریم گلی | گرم و خشک | |
مغز | گرم و تر | نمک، آویشن، دارچین ،زیره، ترشی های طبیعی |
موز | گرم و تر | نمک، مربای زنجبیل، عسل، سکنجبین نزوری معتدل |
موسیر | گرم و خشک | پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره سکنجبین |
مویز | گرم و تر | سکنجبین، خشخاش، عناب، آب میوه های ترش |
میخک | گرم و خشک | صمغ غربی |
میگو | گرم و تر | سرکه، شربت انار، شاه زیره، نعناع |
نارگیل | گرم و خشک | عسل، میوه های ترش، لیمو، هنداونه |
نارنگی | سرد و تر | عسل، گلنگبین |
نارنج | سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
نخود | گرم و خشک | خشخاش زیره شوید، کنجبین ساده گلنگبین |
نخود سبز | سرد و تر | آویشتن، دارچین، زنجبیل، فلفل سیاه |
نشاسته | سرد و خشک | کرفس، میخک، شیرینی های طبیعی |
نعناع | گرم و خشک | کرفس |
نمک | گرم و خشک | روغن بادام، آویشن، گوشت حیوان جوان فربه |
والک | گرم و خشک | گشنیز، کاسنی تازه |
ولیک | سرد و خشک | عسل، گلنگبین |
وانیل | گرم و خشک | زعفران، روغن پسته، گلاب |
هل | گرم و خشک | کتیرا |
هلو | سرد وتر | عسل، مربای زنجبیل |
هندوانه | سرد و تر | پوست هنداونه، عسل ، گلنگبین |
هویج | گرم و تر | انیسون ، ادویه گرم |
یونجه | گرم و تر |